با توجه به روند صعودی نرخ تورم در ایران و افت ارزش ریال همچنین مشخص نبودن دورنمای سیاستهای ابلاغی دولت در تامین منابع مالی در حوزه ساخت و یا اعطای تسهیلات بانکی به خریدان و سازندگان مسکن، کارشناسان این حوزه نسبت به سراریز شدن سرمایههای بخش خصوصی به بازارهای خارجی ابراز نگرانی میکنند.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، تعداد آپارتمانهای مسکونی معامله شده در شهر تهران در آبان ماه سال ۱۴۰۱، به ۸ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل ۴۷.۸ و ماه مشابه سال قبل ۹.۶ درصد افزایش نشان میدهد.
در این خصوص، سعید آسویار، کارشناس مسکن در گفتوگو با ایسنا گفت: «عمده معاملات در مناطق جنوبی و میانی برای خانههای کوچک متراژ و ارزان قیمت انجام میشود. بخشی از متقاضیان خرید مسکن در شمال تهران هم کسانی هستند که سرمایهی خود را به خرید ملک در کشورهای ترکیه، امارات، یونان، اسپانیا و قبرس سرمایه اختصاص دادهاند و اینجا اجارهنشین هستند.»
او توضیح داد: «با توجه به ضریب نقدشوندگی ارز احتمال گسیل سرمایههای بیشتری به این بازار وجود دارد.»
به عنوان نمونه، شهروندان ایرانی همواره در صدر فهرست خریداران خارجی مسکن در ترکیه به شمار میآیند. بنا بر آمار خرید مسکن در ترکیه در ماه سپتامبر گذشته، ایرانیان با خرید ۵۹۲ منزل در ترکیه در جایگاه دوم خریدان خارجی ملک در ترکیه قرار گرفتند.
این در حالیاست که شهروندان روسی با یک هزار و ۱۹۶ معامله مسکن در جایگاه اول و شهروندان عراق با ۴۳۳ معامله مسکن در جایگاه سوم این فهرست قرار دارند.